NRC , 03-06-2011 en NRC.next , 25-05-2011

Standard

“Intiem chansonnier zingt Nederland weer bij” (Henk van Gelder).

Hoe het Franse chanson er tegenwoordig bij staat, is in Nederland bijna niet meer te volgen …

Des te beter dat we Philippe Elan nog hebben, want hij – van Franse makelij maar al jarenlang in Nederland werkzaam – komt gemiddeld eens in de twee jaar met een nieuwe CD. En ook op zijn nieuwste, die zijn negende is, zingt hij weer nummers van meer of minder recent Frans fabricaat.

Zo omvat zijn keus ditmaal een elegant liedje van Carla Bruni (tekst) en Julien Clerc (muziek), een door Jean Ferrat teder getoonzet gedicht van Aragon en nog veel meer moois, waaronder een eigen liefdesliedje op muziek van zijn vaste producer Reyer Zwart.

Als arrangeur schiep Zwart voorts de sfeer van intimiteit waarin Elans ijle zangstem op zijn best is …

Authentiek klinkt “Skielik is jy vry” van de Zuid-Afrikaanse troubadour Koos du Plessis, een nieuw bewijs voor Elans hang naar originaliteit en muzikaliteit.